flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерактивне навчання прес-секретарів

09 жовтня 2017, 15:53

 

В період зІнтерактивне навчання прес-секретарів 02 по 06 жовтня 2017 року в Дніпропетровському регіональному відділенні Національної школи суддів України відбулося навчання спеціалістів із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації (прес-секретарів) місцевих та апеляційних судів.

Підготовку пройшли   спеціалісти із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прес-секретарі) місцевих та апеляційних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Участь у заході взяла і помічник голови Жовтневого районного суду м. Запоріжжя Свідлова Марія, на яку покладено обов’язки прес-секретаря.

Програма підготовки була насиченою та змістовною із застосуванням новітніх інтерактивних методів навчання.

Учасники приймали участь у письмовому тестуванні за пройденим матеріалом,  інтерактивному опитуванні за допомогою клікерів, брали інтерв’ю у своїх колег та виконували практичні завдання.

Під час навчання прес-секретарі судів спілкувалися з досвідченими колегами та авторитетними науковцями.

Зокрема, велику зацікавленість  слухачів викликали лекції з українського ділового мовлення і правового письма, з якою ознайомила кандидат філологічних наук, доцент Неонілла Баракатова.

Оскільки на даний час дотримання  державними службовцями антикорупційного законодавства викликає підвищений суспільний інтерес,  прес-секретарі закріпили свої знання із зазначеної тематики за допомогою курсу, проведеного суддею у відставці Галиною Маймур.

Доцент кафедри масової та міжнародної комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат наук із соціальних комунікацій, помічник ректора зі зв’язків з громадськістю Алла Бахметьєва  розповіла слухачам про методику проведення моніторингу медійного простору, вибір комунікаційних засобів під час розміщення інформації, а також зупинилася на правилах підготовки та написання  прес-релізу, прес-анонсу, буклетів, брошур, матеріалів для прес-конференцій, брифінгів та інших публікацій для внутрішнього і зовнішнього розповсюдження.

Особливу увагу працівників судів звернуто на правові позиції  Європейського суду з прав людини, викладені у рішеннях зазначеного суду, які набули статусу остаточних. Доповідачем із зазначеної тематики виступив суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Василь Ільков.

Також, програма підготовки включала такі необхідні в роботі прес-секретаря теми:

  • проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві (викладач - заступник керівника апарату Жовтневого районного суду м. ДніпропетровськаОксана Бабай);
  • дотримання норм професійної етики та правил застосування дрес-коду працівниками апарату суду, етика спілкування працівників суду з маломобільними групами населення, а також психологія діяльності працівника апарату суду і методів запобігання ефекту професійного вигорання (викладач – суддя Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Марина Власенко); 
  • розмежування прав та обов’язків судді-спікера та прес-секретаря, проблеми організації медіа-супроводу діяльності суду і запобігання кризовим ситуаціям у суді (викладач - суддя-спікер Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наукІрина Верба)
  • підстави притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності, види дисциплінарних стягнень і загальні умови їх застосування (викладач – суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Тамара Юрлагіна);  
  • проблеми висвітлення розгляду резонансних справ у засобах масової інформації (викладач адвокатСвітлана Торопчина-Агалакова); 
  • основні положення судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки і напрямки реформування судової системи (викладач - суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Максим Таус).

 Окрім вивчення юридичних аспектів роботи прес-секретаря, присутні мали можливість оволодіти навичками, що також можуть стати у нагоді. Корисними порадами про надання домедичної допомоги працівниками апарату суду поділився інструктор з надання домедичної допомоги Іван Павлишин.

По завершенню навчання кожен учасник отримав сертифікат Національної школи суддів України.