flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадянину РФ - Джабарову Аріфу Гейдаровичу застосовано екстрадиційний арешт

22 січня 2018, 15:05

Прес-реліз

Громадянину РФ - Джабарову Аріфу Гейдаровичу

(Dzhabarov Arif)

 застосовано екстрадиційний арешт

 

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя інформує, що 19 січня 2018 року слідчим суддею Жовтневого районного суду міста Запоріжжя задоволено клопотання заступника прокурора Запорізької області – начальника управління нагляду у кримінальному провадженні про застосування екстрадиційного арешту відносно громадянина Російської Федерації Джабарова Аріфа Гейдаровича (Dzhabarov Arif).

 

Клопотання задоволено з огляду на наступне.

20.12.2017 року в пункті пропуску для авіаційного сполучення Запоріжжя співробітниками відділу прикордонної служби «Запоріжжя» Бердянського прикордонного загону, в порядку ст.ст. 208, 582 КПК України, затримано Джабарова А.Г., який за ініціативою ФСБ Росії перебуває у міжнародному розшуку каналами Інтерполу для притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 208 КК Російської Федерації (організація незаконного озброєного формування або участь у ньому).

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 22.12.2017 року до затриманого Джабарова А.Г. застосовано тимчасовий арешт строком на 30 діб, до 18.01.2018 року до 08 годин 15 хвилин.

09.01.2018 до прокуратури області з Генеральної прокуратури України надійшов лист Генеральної прокуратури Російської Федерації про підтвердження наміру вимагати видачу Джабарова А.Г. для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 208, ч. 2 ст. 205.5 КК РФ.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 17.01.2018 року відмовлено у задоволенні клопотання керівника Запорізької місцевої прокуратури № 1 про застосування відносно Джабарова А.Г. тимчасового арешту на 10 діб з 18 січня 2018 року з 08 години  15 хвилин.

18.01.2018 року Джабарова А.Г. звільнено із ДУ «Запорізький слідчий ізолятор» у зв’язку із закінченням строку його тимчасового арешту, застосованого відповідно до ухвали Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 22.12.2017 року.

Відповідно до ч. 8 ст. 583 КПК України звільнення особи з-під тимчасового арешту у зв’язку з несвоєчасним надходженням до центрального органу України запиту про видачу не перешкоджає застосуванню до неї екстрадиційного арешту у разі отримання в подальшому такого запиту.

18.01.2018 року о 09 годині 20 хвилин у зв’язку з надходженням із Генеральної прокуратури Російської Федерації матеріалів запиту про екстрадицію Джабарова А.Г. Жовтневим ВП ДВП ГУНП в Запорізькій області його затримано в порядку ст. ст. 208, 582 КПК України.

Відповідно до ч. ч. 10, 11 ст. 584 КПК України екстрадиційний арешт застосовується до вирішення питання про видачу особи (екстрадицію) та її фактичної передачі, але не може тривати більше 12 місяців.

Протягом цього терміну слідчий суддя за місцем утримання особи під вартою за поданням прокурора не рідше одного разу на два місяці перевіряє наявність підстав для подальшого утримання особи під вартою.

Відповідно до ст. ст. 1, 2 Європейської конвенції про видачу правопорушників від 13.12.1957 року, ст. 56 Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993, Україна зобов'язується видавати осіб, що знаходяться на її території, для притягнення до кримінальної відповідальності за діяння, за скоєння яких за законами запитуючої і запитуваної держав передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше одного року або більш тяжке покарання.

Згідно ст. 29 Конституції України ніхто не може бути затриманий або триматися під вартою інакше як на підставі мотивованого рішення суду і тільки на підставах та в порядку, передбачених законом.

Злочини, передбачені ч. 2 ст. 208, ч. 2 ст. 205.5 КК РФ за законодавством України кваліфікуються за  ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 258-3 КК України відповідно і є екстрадиційними, оскільки передбачають покарання у виді позбавлення волі на строк не менше 1 року. Строки давності притягнення до кримінальної відповідальності за інкриміновані Джабарову А.Г. діяння не закінчилися.

Джабаров А.Г. з питань набуття громадянства України, реєстрації на території України, визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, та інших питань до органів ДМС України не звертався.

З урахуванням викладених обставин, суд прийшов до висновку про наявність підстав для застосування відносно Джабарова А.Г. екстрадиційного арешту до вирішення Генеральною прокуратурою України питання про його видачу та фактичної передачі компетентним органам Російської Федерації строком на 2 місяці з моменту затримання.

 

 

Прес-служба Жовтневого районного суду

міста Запоріжжя