flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Довідного Миколи Володимировича

07 серпня 2017, 15:45

                                                                                                              Справа № 2/331/1185/2017

                                                                                           331/4117/17

 

 ЗАОЧНЕ    РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ                   УКРАЇНИ

03 серпня 2017 року                                                                                               м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя в складі:

                               головуючого - судді                        - Скользнєвої Н.Г.,

                               при секретарі                                - Постарнак М.М.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Запоріжжі цивільну справу за позовом Довідної Крістіни Ігорівни до Довідного Миколи Володимировича про розірвання шлюбу,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2017 року до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від Довідної Крістіни Ігорівни надійшла позовна заява до Довідного Миколи Володимировича про розірвання шлюбу.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що з 14 серпня 2002 року вона знаходиться у шлюбі з Довідним Миколою Володимировичем, який зареєстрований Відділом реєстрації актів громадського стану Шахтарського міського управління юстиції Донецької області,  актовий запис № 175.

Від шлюбу мають неповнолітню дитину - Довідну Дарину Миколаївну, 05.04.2006 р.н., яка мешкає з позивачкою та знаходиться на її утриманні.

Спільне життя не склалося з причин непорозуміння та втратою довіри та поваги, у зв’язку з чим вони з вересня 2014 року не ведуть спільного господарства та не мешкають однією родиною.

На підставі викладеного, просить суд розірвати шлюб між нею та Довідним Миколою Володимировичем, який зареєстрований 14 серпня 2002 року Відділом реєстрації актів громадського стану Шахтарського міського управління юстиції Донецької області,  актовий запис № 175.

Позивач у судове засідання не з’явився, але надав суду заяву, в якій просить суд розглянути справу за його відсутністю зазначивши, що на позовних вимогах наполягає і просить суд їх задовольнити, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач по справі у судове засідання не з’явився, хоча про час день та місце слухання справи був повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог позивача не надав.

Прийнявши до уваги заяву позивача, суд ухвалою від 03 серпня 2017 року ухвалив провести заочний розгляд справи  та ухвалити заочне рішення.

Суд, вивчивши позовні вимоги позивача, перевіривши наявні в матеріалах справи докази, взявши до уваги заяву позивача, приходить до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Матеріалами справи встановлено, що з 14 серпня 2002 року Довідна Крістіна Ігорівна знаходиться в шлюбі з Довідним Миколою Володимировичем, який зареєстрований Відділом реєстрації актів громадського стану Шахтарського міського управління юстиції Донецької області,  актовий запис № 175 (а.с. 5).

Від шлюбу мають неповнолітню дитину - Довідну Дарину Миколаївну, 05.04.2006 р.н., яка мешкає з позивачкою та знаходиться на її утриманні (а.с. 6, 12).

Спільне життя не склалося з причин непорозуміння та втратою довіри та поваги, у зв’язку з чим вони з вересня 2014 року не ведуть спільного господарства та не мешкають однією родиною.

Відповідно до ст. 105 СК України, шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

Відповідно до ст. 110 СК України, позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений до суду одним з подружжя.

У відповідності до вимог ст. 112 СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з подружжя, що мають істотне значення.

 Згідно з роз'ясненнями, викладеними у п.п. 10, 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" шлюб може бути розірвано в судовому порядку лише за умови, якщо встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечитиме інтересам одного з них чи інтересам їх дітей.

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що шлюбні стосунки між сторонами припинились з вересня 2014 року, позивачка та відповідач спільного господарства не ведуть, а тому суд приходить до висновку, що родина Довідної Крістіни Ігорівни та Довідного Миколи Володимировича розпалася остаточно та поновлена бути не може.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 212, 214-215, 224-226 ЦПК України, ст. ст. 105, 110 СК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Довідної Крістіни Ігорівни задовольнити.

Розірвати шлюб між Довідною Крістіною Ігорівною, 19 травня 1983 року народження та Довідним Миколою Володимировичем, 26 червня 1979 року народження, який зареєстрований 14 серпня 2002 року Відділом реєстрації актів громадського стану Шахтарського міського управління юстиції Донецької області,  актовий запис № 175.

Після розірвання шлюбу громадянці Довідній Крістіні Ігорівні залишити шлюбне прізвище “Довідна”.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через Жовтневий районний суд м. Запоріжжя шляхом подання в 10-денний строк з дня отримання рішення суду  апеляційної скарги.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному  порядку.

Рішення суду, після набрання ним законної сили надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного  стану та поставлення відмітки в актовому записі про шлюб, тобто згідно із ст. 115 СК України.

Суддя:                                        підпис                                           Н.Г.Скользнєва

03.08.2017