flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за булінг

05 лютого 2019, 14:51

Булінг (від англ. bully – насильник) на сьогоднішній день – широко розповсюджене явище серед учнів навчальних закладів, а кожна четверта дитина стає жертвою булінгу, яке виражається в психологічному тиску, жорстокому поводженні, фізичному насиллі, агресії, інших діях, скоєних з метою викликати страх, тривогу, підкорити людину своїм інтересам.           В Україні згідно дослідженню проведеному для UNICEF з булінгом стикається 89% школярів.

Задля запобігання та протидії цьому негативному явищу у навчальних закладах були внесені зміни у Закон України «Про освіту». Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнений статтею 173-4 -Булінг (цькування) учасника освітнього процесу.

З 19 січня 2019 року батьки або особи, які їх замінюють, будуть нести покарання за скоєння боулінгу дітьми від чотирнадцяти до шістнадцяти років у вигляді штрафу від 850 до 1700 гривень.А за повторне вчинення або вчинення групою осіб такого діяння розмір штрафу зросте з 1700 до 3400 гривень. Іншим видом покарання за булінг є громадські роботи від 20 до 60 годин, в залежності від тяжкості діяння.

Окрема адміністративна відповідальність встановлюється і для самих неповнолітніх кривдників нарівні із дорослими.

Також штрафи передбачені і для працівників навчального закладу за приховування фактів булінгу у розмірі від 850 гривень до 1700 гривень, також можливе призначення  виправних робіт на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку.

В межах кампанії #СтопБулінгправопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Міністерство юстиції України розпочало проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо протидії цькуванню серед підлітків. https://minjust

 

 

Прес-служба

Жовтневого районного суду

м. Запоріжжя