flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підводні каміння електронного кредитування

11 січня 2023, 11:44

  Жовтневий районний суд м. Запоріжжя визнав недійсними кредитні договори, які було укладено в електронній формі без волі позивача.

  На початку серпня 2020 року позивачу зменшили ліміт кредитної картки через погану кредитну історію. ТОВ «Українське бюро кредитних історій» надало інформацію, що у нього є прострочені заборгованості за трьома кредитними договорами в трьох фінансових установах на загальну суму 13 480 грн.

  Одним з відповідачів визнано обставини незаконного укладення кредитного договору шахраями шляхом незаконного використання персональних даних позивача. Дві інші фінансові установи заперечували проти позову, але не надали суду достатніх доказів на підтвердження того, що електронні договори було укладено саме позивачем.

  Судом встановлено, що позивач не залишав будь-яких заявок на отримання кредитів, не створював особистий кабінет на електронному сервісі, не надавав своїх персональних даних та згоду на їх обробку цим фінансовим установам, у тому числі на передачу бюро кредитних історій, не ставив свій підпис (у т.ч. електронний, на кредитному договорі чи будь-яких документах), не здійснював підтвердження будь-яких операцій з отримання кредиту.

  Отже, укладення правочинів відбувалося поза волею позивача, кредитні договори були укладені фінансовими шахраями, використовуючи його персональні дані. Фінансові установи, в свою чергу, не перевірили надані документи, не встановили особу та видали кредитні кошти шахраю.

  Визнаючи договори недійсними, суд захистив права громадянина, з якого повинні знятися усі нарахування за цими кредитними договорами.

  Суд ІІ інстанції погодився з висновками Жовтневого районного суду м. Запоріжжя та залишив рішення без змін.

 З текстом рішення суду І інстанції можливо ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104572502 або по № справи № 331/3045/21 на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/Page/1.

 З текстом рішення суду ІІ інстанції можливо ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108007552.

  

 

 

Пресслужба суду