flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захищено інтереси іноземця

04 травня 2023, 11:54

    Жовтневий районний суд м. Запоріжжя визнав недійсними довіреність та укладені угоди відчуження шістьох квартир, які належали громадянину Сирії.

  Суть спору: відповідачка на підставі довіреності, яка видана Посольством України в Португальській республіці, від імені позивача уклала договори іпотеки, позики, а в подальшому договір про задоволення вимог іпотекодержателя.  Тобто через неповернення суми займу, шість квартир в новозабудові Запоріжжя вибули з власності громадянина Сирії.

   Позивач зазначав, що має право на постійне проживання в Україні. В 2014 році інвестував гроші в новозбудовані квартири для подальшої здачі в оренду. У 2019 році йому стало відомо, що його ошукали. Він не знає а ні жінку, на яку складено довіреність, а ні чоловіка, на якого переоформлені його квартири. Грошей він не потребував, тому що має бізнес в ОАЕ, де перебував під час шахрайських дій проти нього.

   Відповідачка, жінка, яка діяла за довіреністю, пояснює доручення їй права на оформлення договорів, романтичними стосунками з позивачем та зазначає, що він також не розрахувався з нею за посередницькі послуги.

   Відповідач, який надав кошти в борг (2 млн. грн.) та отримав за їх неповернення, шість квартир сірійця, повідомив, що дії позивача шахрайські, тому ним заведена кримінальна справа, а квартири він отримав на законних підставах.  

  За інформацією Міністерства закордонних справ позивач не звертався до Посольства України в Португальській республіці для реєстрації нотаріальних дій.

   Відповідачі не надали доказів дійсності довіреності, тому суд визнав її та подальші договори, недійсними (з рішенням можна за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/100329204 або за ЄУН справи № 331/3621/19) .

   Відновити порушені права власника стало можливим через арешт квартир, який було своєчасно накладено судом.

   Запорізький апеляційний  суд залишив рішення місцевого суду в силі.

  

 

 

Пресслужба суду