flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можливо потрапити до дитсадочку без щеплень?

16 червня 2020, 16:27

         Суд відмовив в задоволенні позову щодо зобов’язання директора дитсадку прийняти дитину до дошкільного закладу без довідки про щеплення.

     Суть справи полягає в тому, що дитину не прийняли до дитячого садку через відсутність медичних документів про щеплення відповідно графіку.

      Суд зауважив: «Батьки мають право обирати одну із визначених форм здобуття їх дитиною дошкільної освіти, але держава, з метою дотримання прав дитини на дошкільну освіту та забезпечення безпеки та здоров`я всіх дітей, встановлює певні правила для реалізації такого права. Зважаючи на це, завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей.».

     Отже, батьки мають право відмовитися від щеплень, але вони повинні усвідомлювати, що держава забезпечує загальне благо у формі права на безпеку та охорону здоров`я інших дітей, що гарантовано статтями 3, 27 та 49 Конституції України.

         З рішенням по цій справі можливо ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за № справи 331/3707/19.

         Данные извлечены из метаданных фотографий IPTC.

 

Пресслужба суду