flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд на захисті права власності

15 серпня 2024, 15:31

Рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя виселено чоловіка П., який перешкоджав спадкоємцю за заповітом вселитися в будинок.

За обставинами справи у будинку мешкали: мати Ю., донька К. та новий чоловік матері П. Спільне співмешканця не склалося через постійні сварки та непорозуміння і донька змушена була виїхати з будинку. Але за життя мати склала заповіт, відповідно до якого все майно залишила доньці. Після смерті матері чоловік П. вважав себе власником будинку і перешкоджав доньці в користуванні її власністю. Тому спадкоємиця була змушена звернутися до суду про його виселення.

З врахуванням балансу між захистом права власності та захистом права колишнього члена сім’ї власника на користування будинком, суд вирішив спір на користь власниці.

Суд зауважив, що чоловік матері не є членом родини позивачки, а спільне мешкання чужих один одному людей під одним дахом, не можливо.

Також судом взято до уваги рішення суду по справі № 331/1270/20, яким відмовлено у визнанні права власності на частину спірного будинку за громадянином П. і встановлено, що будинок побудовано за три роки до шлюбу.

            Правильність рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя підтвердив Запорізький апеляційний суд.

            З рішеннями судів по цій справі можливо ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за № 331/1591/23 справи або за посиланнями:

- рішенням суду І інстанції:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/116998574

- рішення апеляційного суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/120175409

 

 

Пресслужба суду